Het expertiseplatform voor professionals 0-13 in Tilburg

 

"Geschiedenis gaat 'leven' wanneer je er door geraakt wordt."
Wie kan hier beter over vertellen, dan iemand met de persoonlijke ervaring?"
"Een klas vol leerlingen die een lesuur lang ademloos luisteren, enthousiast met elkaar in gesprek gaan en een waardevolle ervaring rijker het lokaal verlaten."
"De leerlingen hebben geleerd dat het echt geen computerspel is!"

Een paar korte reacties van docenten, die inmiddels de ervaring hebben van een veteraan die zijn/haar verhaal voor de klas verteld heeft.

 

Vlogwedstrijd

Dit jaar organiseert het Nationaal Comité Veteranendag een vlogwedstrijd voor scholieren van groep 7 en 8 van de basisschool en de 1e- en 2e klas van de middelbare school. Deze is gekoppeld aan een gastles van een veteraan.
De mooiste vlog wint met de hele klas een aantal prijzen:

 • De hele klas reist met de docent op Veteranendag (24 juni 2017) naar Den Haag en mag als vip in de Ridderzaal zitten waar ook de Koning en minister-president aanwezig zijn.
 • Rondvlucht in een historische Dakota in september.

Op de website van Nederlandse Veteranendag staat meer informatie over de wedstrijd.

 

 

Aanbeveling

Marcelle Hendrickx, wethouder Onderwijs van de gemeente Tilburg, reageert naar aanleiding van het bijwonen van een gastles:
"Voor veel kinderen is oorlog gelukkig een ver-van-hun-bed-show. Maar recente ontwikkelingen in de wereld maken dat ook kinderen in het nieuws met oorlog worden geconfronteerd. Vrede lijkt vanzelfsprekend. Maar die komt niet vanzelf. Daar moet je hard aan werken. Soms moet dat ter plekke gebeuren. Dat doen Nederlandse militairen al jaren. Zij worden regelmatig ingezet bij conflicten over de hele wereld. Ik vind het belangrijk om de informatie over wat ze daar doen en hoe ze aan de vrede werken te delen met onze kinderen. Veteraan in de klas is daar een prima middel voor. Bij dit project vertelt een militair die geholpen heeft bij conflictsituaties zijn persoonlijk verhaal aan leerlingen in de klas. Daarbij gaat hij ook met ze in gesprek."

 

De Stichting Veteranen Hart van Brabant heeft het scholenprogramma geadopteerd van het Veteraneninstituut en de Nederlandse Veteranendag. Wij fungeren als regiocoördinator voor “Veteraan in de Klas”.
De gastles van een veteraan sluit goed aan bij de lessen Geschiedenis, Aardrijkskunde, Godsdienst en Maatschappijleer. Uiteraard ook bij projecten over bijvoorbeeld Oorlog, Vrede en Veiligheid. Heeft u al een idee over de lessen omtrent 4 & 5 mei? Wij helpen u graag!
Mocht na het lezen van deze nieuwsbrief meer informatie willen of vagen hebben, dan kunt u ons bereiken via de gegevens verderop in deze brief. Het is ook mogelijk om direct een gastles aan te vragen, wij nemen binnen 48 uur contact met u op om de aanvraag verder te bespreken.

 

Via de onderstaande link komt u op de website: http://www.veteranenhartvanbrabant.nl/educatie.html

 

Terugkoppeling Denise van den Dries, lerares groep 8 Basisschool Christoffel

Op dinsdag 24 november hebben de groepen 8 van basisschool Christoffel weer mogen genieten van een gastles van Pim van der Velden. Pim zijn kinderen zitten op deze school en daardoor is er een kort lijntje naar de gastles, welke hij inmiddels al zo’n 5 jaar bij ons op school verzorgt.  De gastles is een aansprekende les voor kinderen in deze jaargroep. Dit jaar waren er 61 kinderen in een lokaal, die allemaal op het puntje van hun stoel zaten. Er is ruimte voor vragen en Pim stelt ook vragen aan de kinderen waardoor het ook interactief is. Dit jaar was er ook een VN vrachtwagen waar de kinderen allemaal in mochten zitten, tevens mochten ze een scherfvest en een helm opzetten zodat het nog duidelijker en realistischer wordt. Alles wordt ondersteund door een Power Point met foto’s die gemaakt zijn tijdens de uitzending van Pim. Kortom het is een interessante en leuke gastles. Een aanrader die je bijvoorbeeld in kunt zetten als introductie bij het behandelen van de Tweede Wereldoorlog. Wij hopen Pim nog jaren te mogen ontvangen!

In het kader van financiële educatie worden er in de Week van het Geld jaarlijks gastlessen gegeven in het onderwijs, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs.

De Week van het geld is een mooi moment om extra aandacht te vragen voor de noodzaak van financiële competenties van kinderen
en jongeren.
Tijdens de gastlessen wordt er met de leerlingen gesproken over
hoe zij omgaan met geld, wat zij belangrijk vinden, welke effect reclame heeft op bestedingsuitgave en hoe zij kunnen sparen. Hiervoor worden diverse lespakketten ingezet.

                                                                                                        Op de foto: Marius Liebregts van Opmaat / 
                                                                                                        Jan Ligthartgroep Tilburg

De gastlessen in Tilburg worden door bestuurders of beleidsmakers uit het publieke domein gegeven aan de groepen
4 t/m 8 van het basisonderwijs en leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

In het kader van ‘Bank voor de klas’ spelen daarnaast ook bankmedewerkers de ‘Çash quiz’ met leerlingen van groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs. Tevens zijn er verzekeringsmaatschappijen, telefoonproviders en andere financiële instellingen die gastlessen verzorgen.

  Wat cijfers over de Week van het geld 2017:

 •   2845 leerlingen hebben een gastles genoten;
 •   Er zijn 102 gastlessen gegeven, waarvan zijn 21 lessen in
    het voortgezet onderwijs gegeven en 81 in het primair
    onderwijs; 
    32 gastlessen zijn door beleidsmakers/bestuurders gegeven;
    klik op de link voor deelgenomen gastdocenten
 •   8 gastlessen zijn door studenten van Fontys Hogeschool
    Tilburg (FLOT) Economie gegeven
    Bank voor de Klas verzorgden 44 gastlessen 
    28 gastlessen zijn door verzekeringsmaatschappijen,
    telefoonproviders en andere financiële instellingen gegeven.

  De 'Week van het Geld' in Tilburg wordt mogelijk gemaakt
  door subsidie van de Gemeente Tilburg en past in het
  beleidskader "Financiën op orde, ruimte om mee te doen".

 

Op de foto: Lars Cleijne van TBV Wonen bij de Jozefmavo

 

Op verzoek van de Gemeente Tilburg coördineert Onderwijscoöperatie T-Primair deze week. Op de website: http://www.weekvanhetgeld.nl vindt u tevens meer informatie over deze landelijke week.

Of kijk eens naar de volgende filmpjes die gemaakt zijn tijdens een gastles:

Gastles wethouder Kokke https://www.youtube.com/watch?v=jK5Wa6MDdkc

Omroep Brabant besteedde aandacht aan een gastles op basisschool De Wegwijzer
http://www.omroepbrabant.nl/?epg/18503472/Brabant+Nieuws.aspx

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Adrienne Verschuren adrienne.verschuren@tprimair.nl 

Op de foto: Mytylschool Tilburg