Het expertiseplatform voor professionals 0-13 in Tilburg

T-Primair heeft contact gelegd met Warchild om een project te starten voor vluchtelingenkinderen. Tilburg is één van de 5 pilots geworden van het project "Move Forward", een gezamenlijk initiatief van Warchild, Unicef en Save the Children. Zij starten bij Jozefzorg en werken samen met de "Sleutelbloem", onderwijsvoorziening voor vluchtelingenkinderen.

 

Het project zoekt vrijwilligers. Klik op de link voor meer informatie.

In februari 2017 zijn onze eerste projecten gestart. Met als resultaat vier succesvolle projecten waarbij ruim 70 kinderen en ongeveer 25 studenten betrokken waren en hun wijk een boos hebben gegeven.  

In Tilburg Noord zijn de prullenbakken mooier en opvallender gemaakt doormiddel van zelf getekende stickers door de leerlingen van groep 8B van basisschool de Lochtenbergh. Groep 8A (van dezelfde basisschool) hebben een sportshow georganiseerd voor vluchtelingenkinderen van AZC de Sleutelbloem. Deze middag stond in het teken van sport-optredens, dansen tijdens een streetdance clinic en gezonde hapjes. Daarnaast heeft basisschool Aboe el-Chayr twee wijken bij elkaar gebracht door middel van een bumperbal-sporttoernooi. De kinderen nodigden een klas uit de Reeshof uit voor een sportieve middag en dit zorgde voor een mooie mix van culturen. In de Reeshof zelf is ook een Move-project uitgevoerd met basisschool De Petteflet waarbij de kinderen een creatief buurtfeest hebben georganiseerd. Tijdens dit creatieve buurtfeest konden de buurtbewoners en jongeren kennismaken met de positieve en creatieve kant van graffiti.

Zoals eerder verteld en beschreven werken de klassen intensief samen met een commissie studenten die zich vrijwillig inzetten voor hun studentenstad Tilburg. In de bovengenoemde projecten hebben studenten van studievereniging Magister van de juridische faculteit, gezelligheidsvereniging Plato, roeivereniging Vidar en basketbalvereniging Pendragon heel wat vrije uurtjes gestoken om de ideeën van de kinderen te realiseren.

In oktober 2017 begint de nieuwe project ronde. Voor deze periode gaat Phanta Rhei (Don Sarto locatie), basisschool Don Sarto en speciaal basisonderwijs Noorderlicht deelnemen aan een Move-project. We durven daarbij ook al voorzichtig vooruit te kijken naar het voorjaar 2018 waarin alle scholen van vorig jaar weer graag willen deelnemen en we ruimte bieden voor twee nieuwe scholen in onder andere de wijk Groenewoud. Move Tilburg groeit mede dankzij het enthousiasme van alle partners in Tilburg en daar zijn wij trots op!

Zoals je leest heeft Stichting Move Tilburg in een half jaar al verschillende projecten gedraaid. Omroep Tilburg heeft van twee projecten beeldmateriaal uitgezonden en er is een uitgebreid artikel over een Move-project geplaatst in Stadsnieuws. We zijn nog steeds veel bezig met onze naamsbekendheid.

Waar we deze schriftelijk update graag mee willen afsluiten is het interessante artikel dat wij zagen verschijnen in het Brabants Dagblad namelijk: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/tilburgs-basisonderwijs-vraagt-steun-voor-centrale-rol-in-wijken~a26c89b5/#comments-anchor  

 

Impactrapport

Hierbij de link naar het nieuwste Impactrapport van Move: http://bit.ly/move-impactrapport
We hebben het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan het onderzoeken van de impact van onze Move-projecten. We hebben hiervoor een grote groep docenten, studenten en kinderen geïnterviewd en enquêtes afgenomen en gevraagd wat volgens hen de meerwaarde van onze projecten is. De vele bijzondere uitspraken van docenten, studenten en de kinderen tonen de waardevolle impact van onze projecten aan. Van de kinderen krijgen we maar liefst een 8,5 als gemiddeld rapportcijfer voor het gehele Move-project. Een cijfer waar we natuurlijk erg trots op zijn! Dat en nog veel meer is te vinden in het rapport op onze website: http://bit.ly/move-impactrapport

Hopelijk biedt het een goede inkijk in onze unieke werkwijze en de impact die we daarmee hebben op de kinderen in onze projecten. Dit kunnen we uiteraard niet bereiken zonder onze partners, dus ook veel dank voor jullie bijdrage aan het succes van onze Move-projecten!

Hieronder een kort verslag van de projecten.  

Basisschool de Lochtenbergh

We zijn in beide groepen 8 gestart met een Move-project. De eerste sessie in de klas stond in het teken van kennismaken. Doormiddel van allerlei leuke spelletjes en gesprekken hebben de studenten en kinderen elkaar beter leren kennen. De kinderen mochten alles vragen over het studentenleven waarbij een kind erg nieuwsgierig was naar: "Was het moeilijk om weg te gaan bij jullie ouders?" Daarnaast vond een ander kind het leven van de studenten echt lijken op: "een instagram-life" (Miriam, basisschool de Lochtenbergh, groep 8B).  

 

Groep 8A gaat een project doen rondom het thema Veiligheid & Welzijn met de studievereniging Magister J.F.T., groep 8B gaat een project doen rondom het thema Sport & Bewegen met de studenten van de studentensportvereniging T.S.R. Vidar. De klas heeft democratisch voor deze thema’s gekozen.

Momenteel zijn de leerlingen druk bezig met het bedenken van mogelijke projecten en gaan zij actief in de wijk mensen interviewen en de wijk kritisch bekijken: hoe ziet de wijk eruit, is er veel kleur in de wijk, voelen we ons veilig of is de wijk wel sportief genoeg?
Zowel de klassen als de studenten worden gedurende het project alleen nog maar enthousiaster en kunnen niet wachten tot de volgende sessie.

Na de meivakantie gaan we de projecten kiezen en uiteindelijke zullen de projecten met een feestelijke afsluiting gerealiseerd worden. Daarbij zijn buurtbewoners van harte uitgenodigd, maar jullie uiteraard ook! 

Basisschool Aboe el-Chayr

Verder zijn we ook gestart op de Aboe el-Chayr in groep 8, zij gaan aan de slag met het thema: ontmoeting & contact/sport & bewegen de leerlingen vonden het lastig om te kiezen.
Zij gaan samen werken met studenten van studentenvereniging T.S.V. Plato. Ook daar heeft de eerste sessie al plaats gevonden en konden de kinderen
niet stoppen met vragen stellen over studeren en het studentenleven.
Leuke vragen die daar gesteld zijn: "Hoe kom je dan aan geld?" en
"Kent de leraar wel al jullie namen?" De studenten vinden het stukje cultuur
en identiteit van de school erg interessant. Door de ontmoeting van deze twee leefwerelden wordt van en met elkaar geleerd.

Basisschool De Petteflet

Ook in de Reeshof gaan we van start op basisschool De Petteflet. De leerlingen van groep 8 gaan daar van start met studenten van de studenten basketbalvereniging Pendragon. Voor de meivakantie zal daar de eerste sessie in de klas plaats vinden. Zowel de leerlingen als de studenten kunnen niet wachten om te beginnen.

Wij vinden het super dat we vier projecten mogen starten in het voorjaar van 2017. 

Foto's zijn gemaakt in groep 8A De Lochtenbergh, het project over veiligheid & welzijn met de studievereniging Magister J.F.T.